Search This Blog

Monday 30 August 2010

Libellule Grenache Gris Rose 2009, France

Nemreg, az egyik bejegyzesben emlitettem a Come Dine With Me musort. Tegnap volt vasarolni nalunk az egyik resztvevo, azonban kamerak nelkul. Nagyon sietett, vegan borokat keresett, adtam neki Yalumba shirazt, meg viogniert, meg se kerdezte a fajtat, nem probalta etelhez passzolni, mindegy volt neki. Majd vett 2 uveg Fleurie-t, meg valami egetett szeszt, amit nem lattam jol, ezert nem tudnam megmondani. Majd tavozott. Ennyi. Nagyobb volt a fustje, mint a langja a dolognak. Pedig meg fodraszhoz is elmentem...
Kozben tovabb folytatom a francia borhetek kostolasat. Ma ismet egy roze kerult teritekre. Ilyen fajtat meg nem ittam, jelentkezzen aki igen!
Grenache Gris-nek hivjak, a mindenki altal jol ismert Grenache mutacioja. A Grenache nagyon jol hasznalhato roze keszitesere, ennek oka tobbek kozott a szoloszem vekony falaban, illetve a fenolos szinezo vegyuletek hianyaban keresendo. Uvegunk Vin de Pays besorolast kapott, ami a francia rendszerben a minosegi es az asztali bor kozott helyezkedik el. Ez egeszen fiatal kategoria, kb 30 eve letezik. Szarmazasi hely: Languedoc. 35 eves oregtokekrol szuretelve.
Szine halvany rozsaszin, szinte attetszonek mondanam. Illataban eper, mint elsodleges illatjegy, megfuszerezve nemi erett malnaval, szamocaval. Megkostolva sem kell szegyenkeznie, nem egysiku, a fent emlitett gyumolcsok valtogatjak egymast az ember szajaban. Friss, ropogos, szaraz, ugyanakkor kremesnek tunik. Alkohol magas, de nem zavaro jelleggel. Lecsengese is szep. A borasz, Eric Monin kivalo munkat vegzett. 5 pont jobbik fele, Waitrose, £4.99, s jar neki egy best buy plecsni is.

Friday 27 August 2010

Aurelia Prima Rose, Chateau De Fontlade, Provance, France


Par napja cegemnel francia borhetek kezdodtek. Kb 50 fajta bor van akcioban, melyek nagy reszet nem forgalmazzuk allando jelleggel, csak erre a rovid idoszakra lettek belistazva. A mai napra kostolot terveztem a delutanra, ami sajna nem jott ossze, mert nem volt ra idom. Helyette vettem feltucat bort - a nagyja a fent emlitettekbol van - s itthon fogom oket vizsgalgatni kozelebbrol. Mivel a mai menunek csirke curry volt betervezve egy rozeval kezdtem. A roze az ideails gasztroborok egyike (a pezsgo mellett), szinte mindenhez batran fogyaszthato, ebben a melegben meg kulonosen.
Regebben nagyon nem voltam megbaratkozva sem a feher, sem a rozeborral sem, szinte mindig vorosbort fogyasztottam. Majd az egyik tankonyvemben olvastam egy erdekes feladatot: kostolj bekotott szemmel, csak az orrodra, a szadra hagyatkozva, s probald megkulonboztetni a feherbort a vorostol. Nem nagyon fog menni a dolog. A bor szinenek nagyon nagy szerepe van abban, hogy mit allapitunk meg a borrol. Foleg testes, nehez vorosborokat ittam akkoriban. Tettem egy probat egy fuszeres traminivel Paul Cluvertol, s azota gyokeresen megvaltozott a velemenyem. Minden bor meger egy probat, s majd elvalik. Tobbek kozott ezert nem ertem az ABC klubtagokat peldaul.
A mai bor remekul passzolt a kicsit csipos szoszhoz. Provancebol (Del-Franciaorszag) kerult asztalomra. A regio meltan hires az ott keszult rozekrol. Egyenlo aranyu hazasitas shirazbol es grenachebol. Kezzel szuretlve. Az elozo evjaratot megplecsniztek Maconban a derek franciak.
Tokeletes Hello Kitty-s rozsaszinnel nyit, nem aprozza el. Enyhe CO2. Konnyed, jatekos mozgas, nem torpan meg a poharban. Illata eperdzsem, malna. Szep. Szajban is az eper dominal, Donald-rago, nemi szegfuszeggel megbolonditva. Konnyu, test alig, korty is jol strukturalt, alkohol nem banto, pedig 13%, az egyetlen negativum talan egy egeszen enyhe kesernye, amit a vegen erezni veltem. Vacsora utan atnyergeltem froccskent valo fogyasztasara, mar alig van a palack aljan...
5 pont vastagon, Waitrose, £6.59 akcioban.
Utoirat:
Ma frissitettem a Varmegye Borai-s bejegyzest, megjott a meg nem vegleges borlista.

Tuesday 24 August 2010

A jo es a rossz - masodik resz, Seigneur de Salvanhiac SAINT-CHINIAN 2008


A jo bor is Del-Franciaorszagbol szarmazik. Az inspiraciot a Brittain`s Best Dish-bol kaptam hozza. Ez a musor egy fozoverseny, amator szakacsoknak. Par napja reszt vett benne egy magyar szarmazasu ur, Johnny Pusztai, aki csirkeporkoltet keszitett. A resztvevoket es a kesz eteleket mesterszakacsok, kritikusok figyelik, biraljak. Fura volt nezni, ahogy az egyik tobb Michelin csillagos mesterszakacs biro mondogatta kozben "goulash, goulash". Sajna csak egy szoval ismerik a gulyaslevest, meg a porkoltet...
Szoval vasarlas kozben is ez jart az eszemben, miert ne legyen ma porkolt? Igaz, a csirket nehez elkesziteni borral, szoval legyen inkabb vorosboros marhaporkolt. Ekkor az elozo bejegyzeseben emlitett bor megkostolasan mar tul voltam, s igy jott az otlet, hogy ugyanarrol a videkrol hatha lesz valami jo a polcon. S az akciosok kozott raakadtam erre. Szinten szovetkezet termeke, kimondottan porkolthoz kitalalva. Fele uveg ment a Le Creuset-ba, fele meg a poharamba.
A bor egy grenache, shiraz, carignan hazasitas. Jo eros, gazdag illata van, belengi a szobat. Szeder, s ribizli. Granatvoros szin, meglepoen mozgekony a poharban. Megkostolva sem hazudtolja meg a varakozast, gazdag fekete gyumolcs izjegyek, nemi szilva, csipetnyi feherbors. Testes, sima tannin, az alkoholja meglepoen alacsony, alig 13%. Jol felepitett, erett alapanyagbol elkeszitett nedu. Szep, aranyok jok, nem billeg. Jol fogyaszthato bor.Inkabb telre ajanlanam, mint nyari melegbe, de nalunk most esos "oktoberi" idojaras van. 6 pont, Morrisons, most nagyon leakciozva £6.
Utoirat:
Hamar fozomusor: Most vasarnap a Come Dine With Me - Magyarorszagon Vacsoracsata neven fut - tv-felvetelre erkezik munkahelyemre, bort is ott vesznek, ha minden igaz, s en dolgozni fogok...Informacioim meg hianyosak a dologrol.

Monday 23 August 2010

A jo es a rossz - elso resz, Sieur d`Arques Pinot Noir 2008


A rosszal kezdem:

Ma kostoltam ezt a bort Sieur d`Arques Pinot Noir 2008.. Itt meg kell jegyezni, hogy az eloallito ceg erintett volt a hiros hamis PN-t a Gallo-nak botranyban (masneven piros bicajos ugy). A tortenet roviden: a pinceszet a Ducasse nevu kereskedon keresztul beszallitott az amerikai piacra a Gallo-nak hamis PN-t, amit Merlot-bol illetve Shiraz-bol allitottak elo. Az elso 2 ceg nyakig benne volt a dologban, mar birosagi itelet is szuletett az ugyben. Magyarul bort hamisitottak. Ha megnezi valaki a pinceszet honlapjat akkor biztositva lehet rola, hogy milyen magas minosegi elvarasoknak felelnek meg, milyen szabvanyokat teljesitenek, bla-bla-bla. Ezek utan ki hisz nekik? Meg a buntetes levonasa utan is 5M Euro hasznuk maradt. A hiteluket vesztettek el. Kicsit olyan ez, mint a Vincze Bela ugy Magyarorszagon.
A bor nem Burgundiabol valo, hanem Del-Franciaorszagbol, amely a jo minosegu, de nem tularazott borok beszerzohelye jelenleg a gallok foldjen. Ez a bor nem a fent emlitett tetel, hanem egy egyszeru Vin de Pay`s D`OC, ami tenyleg Pinobol keszult.
Az ultetveny 200-450m magassagban a Pyreneus labanal elterulo dombokon fekszik. A huvosebb mikroklima lehetove teszi a Pinot Noir eloallitasat meg ennyire delen is a Med kozeleben.
Nezzuk:
Tiszta, kozepes intezitasu, rubinszinu bor. Nagyon enyhe CO2-t is megfigyeltem kozvetlenul bontas utan. (Nem a poharamban maradt mososzer hatasa, mielott valaki azt gondolna. rendesen a borral is kioblitettem a poharamat kostolas elott, hogy kimossak barmi maradvanyt).
Az illata tiszta, kozepesen intenziv, piros gyumolcsok, elsosorban meggy, majd malna.
Megkostolva csalodas, a fent emlitett gyumolcsos izjegyeken felulkerekedik a magas sav, s az alkohol. Tannin fajtara jellemzoen alacsony. Maga a bor vekonyka, nincs nagyon egyensulyban, semmi emlekezetes. Hossza az van neki, de rovid. Ezert a penzert ez keves. Szerdatol akcioban nalunk, jelenleg £8.99. 4 pont.
A kostolasi jegyzet irasa utan ugrott be a pancsolos sztori az agyamba. Legkozelebb a jo kerul teritekre.

Saturday 21 August 2010

Terra Andina Altos Carmenere-Carignan 2007, Chile


Par honappal ezelott voltam a Sheffield Food Festival-on, s ott kostoltam ezt a bort eloszor. Lett volna ott egy jonak indulo kostolo, 5-6 resztvevo borbolttal a varoshazan. Azonban mindenki visszalepett az utolso pillanatban egyetlen ceget kiveve. Csak az Oddbins maradt a kicsit odd (fura) kostolot megtartani. 8-100 bor helyett marad tucatnyi, igy tobb ideje volt az embernek mindegyikre. A belepo ara bezzeg maradt. A kostolorol 2 bort kell megemliteni, az elso a pinceszet Carmenere Rose-ja, ami varakozason felul teljesitett, a masik pedig a kepen lathato voros hazasitas, 60% Carmenere Maipo-bol illetve 40% Carignan Cauquenes-bol. Ez utobbi regio nevet ha valaki megprobalna kiejteni nekem! Oreg tokekrol lett szuretelve, szuretlen, francia illetve 30% amerikai tolgyben erlelve. Akkor megigertem magamnak, hogy meg kozelebbrol meg fogunk ismerkedni egymassal. Ennek most jott el az ideje.
Az illataval hosszu percekig ismerkedtem, nagyon komplex, intenziv, suru, sok gyumolcsel: szeder, afonya, fekete cseresznye, vanilia, cedrus. Allt, mint a covek. Megkostolva sem okozott csalodast, a gyumolcsok szepen valtogattak egymast, sosem tolakodoan, hanem egyseges egeszkent. Nem hianyoltam semmit, tannin nem bantott, hanem egyensuly volt, megvolt az eleje, kozepe, s vege a dolognak, kitoltotte a szajat. Sulyos, testes bor, de jol esett inni. Az alkohol alig eszreveheto, pedig 14%. Elvarazsolt. 7 pontra lonem be, £11, Oddbins.
A kepet a pinceszet oldalarol halasztam.

Tuesday 17 August 2010

Cono Sur Reserva Especial Pinot Noir Casablanca Valley 2008


Mai borunkat a Co-op-ban szerztem be, ez kb az Afesz-nek felel meg Magyarorszagon, maga az uzlet is kb a rendszervaltas idejebol megmaradt szovetkezeti boltkent nez meg ki mindig, igaz ez Europa egyik legfejlettebb orszagaban van, 20 evvel kesobb...
A reserva szo ok, jelentes nelkuli hasznalatarol mar kifejtettem velemenyem par bejegyzessel korabban - akkor is egy chilei PN-rol volt szo. Most inkabb nem ismetelnem magam.
A volgyet csak az elmult 30 evben keztek szolomuveles ala fogni, az idojarashoz nagyban hozzajarul a husito hatasu Humboldt Aramlas a Csendes Oceanban.
Cono Sur Chile egyik legnagyobb borexportore, pedig a ceg nincs meg 20 eves sem. A pinceszetnel a PN keszitesben a helyi adottsagoknak a burgundiai hagyomanyokkal valo otvozese a cel. A fajtabol az Ocio a csucsboruk, amelyet mar volt alkalmam kostolni, az meglepoen komplex volt, igaz az ara is.. Ma azonban egy kicsit szerenyebb valtozat kerul teritekre. A Reserva Especial valtozatot sehol nem talaltam mashol, ugy sejtem hogy ez a sima Reserva -melyet tobb helyen lehet kapni a UK-ben - uj kontosbe oltoztetve a Co-op szamara. A csavarzar szine, a szarmazasi hely, az ar, mind erre utal, valamint az is hogy az altalam kostolt cimkes valtozat nem talalhato meg a pinceszet honlapjan. A hatso cimke alapjan sokat varhatunk a bortol.
Lassuk: Rubin szin, lustan hompolyog korbe, tapad a pohar falara rendesen. Az illata nagyon intenziv, tulfutott, buja, voros gyumolcsok, vanilia. Megkostolva cseresznye, szilva, eper tolakszik elore, tejeskaves-kremes-edeskes masodik vonallal kovetve. Selymes tannin, kozepes savak, talan az alkohol egy kisse magas. Az egyensulya, a kecsessege lehetne jobb. Szep lecsengese van arahoz kepest. Osszesegeben izletes, jo bor. Kicsit behutve is batran fogyaszthato. Co-op, £5.99, 5 pont teteje, ha holnap is all rendesen, akkor a 6-ot karcolgatja.
A hatso cimke altal tamasztott elvarasokat nem teljesiti teljes mertekben.

Sunday 15 August 2010

Marks & Spencer Garganega Pinot Grigio 2009 IGT (Casa Girelli)

A Marks & Spencer cegem egyik konkurenciaja angolfoldon. Magyarorszagon is jelen vannak, de nem elelmiszerben. Minoseg, nem olcson szlogennel lehet jellemezni oket. Rendszeresen szoktam a nezegetni tobbi kereskedelmi lanc polcait borugyben, s ma erre az uvegre neveztem be, ket okbol. Az elso: meg sosem ittam Garganega-t, ami a Soave alapja is. A masik: Eppen akcioban van, s valljuk be oszinten ki nem szeret olcsobban vasarolni?
A mai borunkat eloallito boraszat a negyedik legnagyobb bortermelo Olaszorszagban, 8 kisebb-nagyobb pinceszet, marka felett rendelkeznek. Par ismertebb: La-vis, Canaletto illetve a Villa Cafaggio. Mi is aruljuk oket az en cegemnel.
Esetunkban a Delle Venezie IGT egy tartomanyok kozotti hazasitast engedelyezo minosegi besorolas. A bor ket szolo hazasitasa Garganega illetve az altalunk szurkebarat neven ismert Pinot Grigio. A dolog lenyege, hogy a helyi, nagy mennyisegben termelt, nem tul ismert fajtat osszehazasitva egy jol ismert, nemzetkozi fajtaval, olcsobban lehet bort eloallitani, s a helyi fajta is eladhatova valik. Ezt a gyakorlatot a vilagon sok helyen kovetik, ekes pelda ra nemelyik ausztral bor.
Vilagos-szalmasarga szin, citromos - mandulas orr, ahol a citrome a foszerep. Megkostolva az emlitett ket gyumolcsos izen felul mast ne nagyon keressunk. Konnyu test, savai elenkek, alkohol alig eszreveheto, enyhe CO2. Egyszeru, jol ihato bor, de a komplexitas hianya sem all rosszul neki. Hordot nem latott, fogyasztasa ajanlott minnel hamarabb. Nem akar tobbnek latszani, mint az ami, egy konnyed nyari ivobor. 4-5 pont kozott valahol, M&S, £5.24 akcioban, a kepet is az o oldalukrol szereztem.

Friday 13 August 2010

Carta Roja Gran Reserva 2004 Jumilla, Spain

Ma egy Magyarorszagon kevesbe ismert fajtabol keszult borrol lesz bejegyzes. A Monastrell-t Mourvedre neven ismerik Del-Franciaorszagban. A galloknal talan a legismertebb AC ahol dominans fajta,az a Bandol. Spanyolorszagban foleg az orszag del-keleti reszen termesztik Yecla es Jumilla DO-kban. A spanyol DO-ban (Denominacion de Origin) hasonloak a termelovel szemben tamasztott kovetelmenyek, mint a francia AC-ben. (Minosegi elvarasok, csak engedelyezett fajtak, stb). Uvegunk egy Grand Reserva, ami azt jelenti hogy legalabb 5 eves mikor piacra kerul, 2 ev hordoban -esetunkben amerikai tolgy - s meg 3 ev a palackban. A bort ketszer is megplecsniztek (Decanter, IWSC) ,de megeri-e a penzet?
A poharunban kavargo bornak nagyon intenziv,mely, sotet szine lett. Illata igeretes, szilva, meggy, vanilia, nemi csokival fuszerezve. Belekortyolva a voros gyumolcsok tovabbra is dominalnak a korty elejen, a kozepe is rendben van egy darabig, majd a nagyon magas savak mindent boritanak, osszeszorul az ember szaja ,tannin sem simul bele, huz a bor. Alkohol is fut rendesen, az ido nem nagyon fog rajta javitani mar. Nincs egyensulyban. Lecsengese kozepes, de nem a gyumolcsoket erzi az ember. Persze nincsen benne technologiai hiba, csak az egyensuly billent meg kisse. Ennyi penzert ez keves. Talan valami erosen savas, paradicsomot tartalmazo olasz etelhez menne. Eredetileg £12, felaras akcioban £6, Sainsbury, gyenge 5 pont. Ezert az arert van jobb bor.
Frissites: Jo szokasomhoz hiven a fele palackot meghagytam masnapra, s visszakostoltam. Nemileg osszeszedte magat, valahogy rendezettebnek tunik, korabban felrott hianyossagok halvanyultak, a savassagot kiveve. Igy is csak 5 pontot erdemel.

Wednesday 11 August 2010

Patricius Tokaji Furmint 2008


Mai borunkat mar megenekelte - egyebkent jogosan - Alfoldi Merlot kollega a Muvelt Alkoholistan. Azonban en sem mehetek el mellette szo nelkul. Oka ennek az, hogy tudomasom szerint ma ez az egyetlen valamirevalo szaraz magyar bor, ami szeleskorben elerheto (ott van egy szupermarket polcan) Angliaban. Persze talalhato mas magyar bor is, de az vagy belopo kategoria, vagy nem szaraz. Ha valaki jobban tudja, kerem javitson ki peldakkal! Kicsit szemelyes kuldetesnek tekinte(tte)m, hogy ezen valtoztassak . Tavaly peldaul irtam egy levelet, bort is mellekelve a cegunknel Kelet-Europaert illetekes szemelynek - aki egy Jedi egyebkent - ez ugy eloremozditasa erdekeben. Sajnos valaszt nem kaptam. Talan majd legkozelebb. Akarkivel beszlegettem errol a temarol, mind azt mondta, hogy a magyar borok tularazottak a nemzetkozi piacon. Ezt talan alatamasztja mai borunk ara is. Magyarorszagon 1630Ft-ert megkapod, mig a szigetorszagban £9.99, ami tobb mint 3000Ft. Persze ebben kozrejatszik a magas angol jovedeki ado is. Igeny az lenne ra -megha nem is tomegigeny, egyenlore. Az igenyes fogyasztok egy resze szokott kulonleges, mas borok utan erdeklodni. Ertem ez alatt azokat a borokat, amelyek nem a nemzetkozi szolofajtakbol kerulnek ki, nem ismertek annyira, masok. A furmint ilyen. A furmintbol keszult szarazbor talan elorelepest jelentene Tokaj szempontjabol is, mivel az edes borok nemzetkozi piaca nem fejlodik pozitiv iranyba, szvsz. Magyarorszagon se nevezheto tomegtermeknek. Nem mindenki ert azonban egyet velem, hogy ez lenne a megoldas. Mai borunk iden jol szerepelt nemzetkozi borversenyeken is. Pl: IWC ezust. Mar tavaly emlegettem angol kollegaimnak ezt a bort, nem voltak meggyozve. Most a kozvetlen fonokom szerelmes bele:)
Nezzuk, mit is kapunk penzunkert?
Szinre vilagossarga, illataban barack, korte, mez, viragmezo. Jo orr. Sajna en a kukoricat nem talaltam. Megizlelve sem kell csalatkoznunk. Jol felepitett, jol strukturalt bor, nem nagyon lehet belekotni semmibe, minden a helyen van. Tiszta. Kremes. Savai nagyon rendben, kis kesernye is van talan, de ez jol all neki. Az illataromakat meg fokozni is tudta nemi birsalmaval, acelos-asvanyos izjegyekkel. Hossza is rendben. Elegans. A 6 pontot lazan atlepi. Waitrose.
Frissites: Estere szokasommal ellentetben az egesz uveg elfogyott, ez jo jel....

Sunday 8 August 2010

Cave de Turckheim Gewürztraminer 2008 Alsace, France



A napokban kaptam 2 uveg bort ajandekba, ez volt az egyik. Vasarnap van, kirantott hus (csirkemell) a mai menu - mi mas is lehetne vasarnap a magyar ember asztalan -, mit is ihatna hozza az ember? Talalomra ezt vettem elo, igazi gasztrobor, foleg kinaihoz ajanlja az angol szakirodalom elsosorban. Gondoltam en a hagyomanyos magyar fogashoz fogom parositani, meglatjuk, hogy jon be. A fajtat Magyarorszagon fuszeres tramini-kent ismerjuk, a gewurz szo is fuszert jelent nemetul. Mai borunk Turckheim falu szovetkezetenek termeke. Ottani szinten belepo bornak szamit, a szovetkezet tagjainak ossztermelesebol keszitett bor, amit nagy voulmenben lehet a piacra dobni, eleg kell hogy legyen, akar egy elelmiszerkereskedelmi lanc polcainak megtoltesere egesz even keresztul. Ez persze nem azt jelenti, hogy rossz minosegu, hanem csak az uzleti modellt irtam le. Sokszor ezek a borok a jo vetel kategoriaba tartoznak, stabil, megbizhato minoseget kepviselnek, ami fele mindig bizalommal fordulhat a vasarlo, nem fog csalodni. A fent emlitett feher husu szarnyasbol keszult etelhez fogyasztva sem kellett huznom a szamat, nagyon jol passzoltak egymashoz.
Aranysarga szinben kavargott poharamban, elsore mez, barackillat tolti meg orrom, eroteljes illat ez, nem tolakodo, de izmos. Illatat tovabb vizsgalgatva virag, rozsa, licsi, fahej kovetel maganak helyet a bejegyzesben. Kostolva a barackok (oszi, kajszi), s a mez dominalnak. Sava nem tul sok, s nemi edeskes felhangokat is felfedezni velek. Kremes, zamatos. Telt korty, lecsengese is elfogadhato. nem egy vilagvero bajnok, de a penzeert nyujt valamit. Waitrose, £8.69, stabil 5 pont.

Saturday 7 August 2010

Szigetkoz Izei, Varmegye Borai Fesztival


Ez a bejegyzes nem a szokvanyos lesz. De, ugy erzem meg kell emlitenem tamogatva kisebb szuk hazam. Sajna az elozo helyi fesztivalokrol nem nagyon tudok mint irni, nincs tapasztalatom, mert mar korabban elkoltoztem Angliaba. Belinkelem a weboldalt, s ha uj informaciom lesz, folyamatosan fogom frissiteni a bejegyzest. A bejegyzes cimere kattintva bejon a fesztival infoja! Korabban mar irtam, hogy a szeptemberi ausztriai kirandulas vegen unokatesom jon ertem Becs repterere, s masnap megyek majd Pozsonyba. Na, most ez annyira modosul, hogy a pentek estebe meg bele kell suritenem ezt a fesztivalt is! Hajra Movar!!!
Friss info (10/08/2010)
Ma beszeltem a szervezo ceggel. Kertem egy listat a resztvevo boraszatokrol e-mailben. 2 osztrakot mar most is tudok: Hillinger illetve Umathum. Sajna csak a borok lesznek itt, maguk a boraszok nem, ami negativum. A szervezo holgy elmondasa alapjan regiok szerint lesznek a bodek, s sajna nem mindenki fog erteni a kiszolgaloszemelyzetbol a borhoz. :( Ez van.
A fesztivalt talan megsem penteken, hanem szombaton kellene meglatogatnom, mert nem vagyok benne biztos, hogy a borfalu resz nyitva lesz mar penteken.
Vasarnapra (12/09/2010) meg betablaztam magamnak Schloss-t Halbturn-ben, amely az elso falu az osztrak oldalon a hatart atlepve Albertkazmer utan. Nagyon segitokesznek bizonyultak, komplett pinceturat fogok kapni, ami nem a szokasos eljaras. A pinceszet nagy jovo elott all Hugh Johnson szerint, engem meg nagyon erdekel a hatar ket oldalan levo 100 evnyi kulonbseg. Miert is van az, hogy a sogorek oldalan viragzanak a falvak, van ELET, mig peldaul Varbalog haldoklik, meg a falu onkormanyzatanak honlapja szerint is. A rendszervaltas ota eltelt 20 ev, s mentunk mi egyaltalan elore valamit?
Frissites (augusztus 27):
Ma megkaptam a movari fesztivalon kostolhato borok munkalistajat. Ertem ez alatt: meg valtozhat, nem teljes:

Villány

Cs. Cab. Franc. '02 0, 75"
Cs. Merlot '03"
Gere Rosé
Gere Cab Sauv 06
Gere Cab. Sauv. Barr. '05
Gere Cuvée Phoenix 04
Gere Merl.-Cab.Fran.Sel '05
Gere Olaszrizling '06
Gere Portugieser '07
Gere Solus Merlot 06

Nyakas Chardonnay '07
Nyakas Sau.Blanc '07
Nyakas Pinot Griggio
Nyakas Irsai Olivér
Müller Thurgau



Szekszárd

M Cabernet Sauvignon 06
M Szekszárdi Bikavér 05
M Szekszárdi Kadarka
M Szekszárdi Merlot 05
M Szekszárdi Merops Cuvée
M Szekszárdi Pinot Noir 06
M. Fehér Kadarka Féd.

Vida Cab.Franc'03
Vida Merlot-Cab.-Franc'02
Vida Galérius
Vida Kékfrankos 03

Dúzsi Fürtike'09
Dúzsi Kékfrankos Rosé '09 Szekszárd
Dúzsi Kékfrankos válogatás 2006
Dúzsi Merlot 2007
Dúzsi Menoire

Sopron

Luka Olasz
Luka Zweigelt'05
Luka Kékfrankos '07
Luka Merlot '06
Luka Merlot 08
Luka Pinot Noir 06


Lővér Királyleányka

Fogl Olaszrizling
Fogl Sau.Blanc"
Fogl Szürkebarát

Figula Sau. Blanc
Figula Cghardonnay
Figula Olaszrizling

Szeremley Rizling '07






Eger

Ost. Olaszrizling
Ost.Leányka féd
Ost. Egri Bikavér
Ost. Egri Kékfrankos
Ost. Egri Rosé
Ost Istár Cuvée
Ost.Kutyahegyi Zw.
Ost. Szélh.Cab.S.


Th Cab Sauv
Th Egri Bikavér '03
Th Egri Chardonnay 07
Th Egri Királyleányka 07
Th Egri Muscat Ottonel 06
Th Egri Olaszrizling 07
Th Egri Tréfli Cuvée '04
Th Tekenőháti Pinot Noir 05


Vi. Cab. Franc '99
Vi. Cab. Sauv. '99
Vincze Kékfrankos 01 0,75
Vincze KMC Cuvée



Paul. Szam száraz '97 0,5l
Paul. Hárslevelű '02 0,75l
M.L. Késői Szür. Fsz.
M L Aszú 3p. '00
M L Aszú 6p. '94
M L Aszúesz. '00

R.T. Áts Cuvée
R.T. Birsalmás 5p
R.T. Furmint 06 0,75
R.T. Sárga Muskotály
R.T. Kék Aszu 5p '05
R.T. Sárgamuskotály félszáraz '09 0,75


Tokaji Furmint Barrique '01

Degenfeld Muscat Lunel '08


Külföld

Hillinger Merlot
Hillinger Small Hill red 07
Hillinger Sauvignon Blanc
Hillinger Small Hill white 07


Umathum Kékfrankos
Um Haideboden

Haider Zweigelt
Haider Juckon
Haider Hutweide
Haider Am See
Haider Welschriesling
Haider Römerschanze
Haider Jungwein


Fr. Bar Ch. Roc De Segur Bordeaux Rouge 2005
Fr. Bar Haut Belian Rouge 2004
Fr. Ch. Bourgogne Chardonnay 04
Fr. Ch. Bourgogne Pinot Noir 05
IT Berlucchi Ruit Hora '04
IT Poliziano Bord Rosso '05
IT Roncolato S.Cl. Carcera '06
IT Roncolato Valpolicella doc S.B. '04
IT Tamellini Soave Classico Le Bine 03

Friday 6 August 2010

MONTE ARIBALDO 2008 DOLCETTO D`ALBA, Piemonte, Italy

Ma Hugh Johnson oneletrajzi kotetet olvasgattam. Ebben van egy resz, amiben a bor etellel egyutt torteno fogyasztasat javasolja, elemezgeti, miszerint igy jobban kijonnek az izek, s a borok nagy reszet is az ily modon torteno fogyasztasra talaltak ki. Igy az alkoholbevitel is merseklodik, mintegy 10%-a egyaltalan nem, a maradek meg lassaban szivodik fel a szervezetbe. Ez a szemlelet -mint ahogy en is emlitettem mar korabban - nagyon jol eszreveheto a francia, olasz etkezesi szokasokban. magam is hasonlo elveket vallok. Csak az igazan nagy borokat szoktam magaban kostolni/inni, a tobbit mindig etel melle. Ma spagetti volt a vacsora, mit is lehetne ehhez parositani, ha nem egy olasz voroset? Ha az etel, s a bor azonos gyokerekbol (orszagbol) szarmazik, az altalaban egy jo kiindulasi alap. Mai borunk Piemonte-ban keszult. A regio Eszak-Olaszorszagban van, a svajci hatarnal, az Alpok labanal. Maga a Piemonte szo is "hegyek laba"-t jelent. Dolcetto a szolofajta neve. A Dolcetto D`Alba DOCG a gyakoribb minosegi besorolas a kornyeken, az igazan jokat Dogliani DOCG-kent jelolik.
Lassuk mi is kerult poharunkba?
Szine ragyogo rubinvoros, enyhe lilas arnyalattal. Illata ibolya, szilva - nem a rossz ertelemben vett lekvarost ertem itt. Izeben a dominans, erett szilvat a meggy koveti, majd nemi mandula is bejelentkezik a korty vegen. Kozepes test, felepitese jo,, barsonyos, harmonikus. Egyensulyban van. A 13%-os alkoholt nehez eszrevenni, nem log ki. Talan kicsit tobb savat szeretnek, ha mar kritizalni mereszkedek, de ez fajtara jellemzoen nem lehet magas. Nem tarolnam sokaig, minnel elobbi fogyasztasra van kitalalva, amig a frissesseg benn van a palackban.Nagyon jo gasztrobor, jo ar/ertek arany. 6 pont, arra nem emlekszem pontosan, valahol £8-10 korul, Waitrose.

A borrol a muveszi kepet a http://www.grazeandguzzle.com/ oldalrol metszettem.




Wednesday 4 August 2010

Valdivieso Pinot Noir Reserva 2008 Casablanca Valley, Chile


Chile, mint bortermelo orszag, nem rendelkezik nagyra becsult hirnevvel szukebb hazankban. Ennek oka foleg a szupermarketeink also polcait elaraszto parszaz forintos olcso, pancsolt lore. Bornak nem mindig lehetne/szabadna oket hivni, mint BZoltan kollega mar oly sokszor kifejtette.
Azonban a del-amerikai orszagban keszulnek sokkal nemesebb neduk is, melyekre meltan lehetnek buszkek. Ime egy pelda, egy Pinot Noir, amely nem a klasszikus Burgundikra hajaz. A bor Casablanca regiobol szarmazik, melyet csak 2-3 evtizede "fedeztek fel" a minosegi bortermeles celjara. A fobb helyben termelt fajtak: Sauvignon Blanc, Chardonnay, Pinot Noir.
A cimket vizsgalgatva csak egy dolog boki a szememet, a "reserva" szo hasznalata. Ebben az orszagban a szonak semmilyen igaz (torvenybe foglalt) jelentese nincs, ellenben mondjuk Spanyolorszaggal. A termelo csak azert rakja ra -neha okkal, neha oktalanul -, mert magasabb minoseget szeretne sugalni a vasarlo fele.
Nezzuk a bort: Kezi szuret, 12 honap kis francia tolgyben. Szinre mely, rubin (nagyon gyumolcsos fiatal PN) tarul szemunk ele. A poharba beleszagolva piros gyumolcsok (eper, cseresznye) koszonnek rank, nagyadag vaniliaval megspekelve. Szajban szepen hozza a fent emlitetteket + nemi fahej-t is erzek, fuszeresseg. Kremesnek is mondhato - tannin nem huzza a szankat. Alkohol magas, kicsit eget. Lecsengese kozepes. az eroteljes hordoszanalatbol adodo aromakat, testet szinte harapni lehet. Ha az alkohol kevesebb lenne, a savak meg erosebbek, sokkal jobban egyensulyban lenne. Jol ihato bor, egy kinai husos/tesztas etelhez ajanlja a forgalmazo. £9.49, Waitrose, 6 pont kozepe.

Monday 2 August 2010

Petit Chablis Jean de Chaudenay 2009


Nem vagyok egy nagy feherboros alkat, de sosem ertettem az ABC klub tagjait. (ABC=Anything But Chardonnay). Hogy lehet egy fajtara kijelenteni, hogy barmit, csak azt ne???
Eppen a Pecsi Borozo froccsos cikket olvastam, mikor ramtort a szomjusag. Azt irtak, hogy akar egy jo savakkal rendelkezo chardonnay-bol is lehet jo froccsot kesziteni, s mivel pont van egy a hutomben, nem kellett sokat gondolkoznom a dolgon. Ebben a melegben kimondottan jol esett. Eloszor megkostoltam magaban a bort is, majd kisfroccskent (1dl bor+1dl szoda/nalam bubis asvanyviz) fogyasztottam el az uveg felet. A masik fele holnapra marad. Jo bort inni jo, de mertekkel szvsz. Talan kicsit extravagans egy petit chablis-t kisfroccskent elfogyasztani, de ahogy kollegaim irtak "silany borbol csak silany froccs keszitheto, torekedjunk ezert a jo minosegu borokra" elvet valva ez meg pont belefer. Koszonom az ihletet!
A Petit Chablis az olcsobb, kisebb (Petit) jelentosegu teruletek bora, minosegben a Grand Cru illetve a Premier Cru alatt van. Mivel burgundiai chardonnayrol beszelunk a gyumolcsok hatterbe szorulnak, az asvanyossagnak, az "acelos" izvilagnak kell dominalnia. Hordot nem latott.
Lassuk a bort: Vilagos, majdnem attetszo szin, Illata citrom, frissen kaszalt fu, szajban citrom dominal, jellegzetesen asvanyos jegyekkel kiegeszitve, kovakoves-acelos felhangokat is erez az ember szaja. Komolyabb test, kozepes alkohol, savai nagyon jok, lecsengese is szep. Itatja magat. 6 pont alja. Waitrose, £8.99

Henri de Villamont NUITS-SAINT-GEORGES 2006


A Muvelt Alkoholista-n mar tobbszor kerestek a megfizetheto, de megis igazi "nagy" burgundit. S nem nagyon talaltak. Ezen felbuzdulva magam is keresgelek ez ugyben - s ezt szivesen teszem, mert a Pinot Noir a kedvencem. Egy ismerosom - ki jo ismeroje a boroknak, a sheffieldi szommellier ceh cehmestere -, ment Franciaorszagba kocsival, s megkertem ra, hogy hozzon nekem valami burgundit, amit O maga is jonak tart. De £10-nal sokkal tobbet nem szeretnek fizetni. A £10 egyfajta lelektani hatar nalam (s Anglia lakosainak tobbsegenel), ennel tobbet csak akkor koltok, ha biztosra megyek, latatlanba nem. S ezt kaptam a penzemert.
A pinceszet nagynak mondhato burgundiai meretben. A terroir-t a modern technologiaval, s a tudassal kombinalva probalnak nagyon magas minoseget letrehozni, s ez altalaban sikerul is. A nevet egy 16-17 szazadi lovagrol vettek, kicsit szintiszta marketingfogasnak tartom a dolgot, de a borok jok. Akit bovebben erdekel a tema a pinceszet honlapjan reszletesen le van irva a tortenet.
Lassuk magat a palackot:
A szolo 15 napig erjedt, majd 12 honapot toltott hordoban. Szine rubin, illataban fekete cseresznye, jellegzetesen pinos-an parfumos, kostolva meg fekete ribizli, vanilia is megjelenik. Szep, strukturalt tannin, maga a korty elegansnak is leirhato. A zamatos, eroteljes, testesebb Pino-k koze teheto, ugyanakkor jol csuszik, eszrevetlenul elfogy a palack. Alkohol szinte eszrevehetetlen, pedig 13%. Lecsengese hosszu. Meg van benne par ev. Hogy megtalaltam-e a burgundiai etalont? Nem, de ittam egy nagyon jo PN-t egy tizesert (£). 6 pont teteje.

Sunday 1 August 2010

Domane Wachau Gruner Veltliner "Terraces" 2009 Wachau, Austria


Egy bor a sogorektol. Ennek az uvegnek erdekes sztorija van. Cegemnel forgalmazzuk. Penteken bejott egy ismerosom vasarolni a boltba, s azt mondta, hogy vesz nekem 1 uveg bort, de azonnal kell dontenem. Hezitaltam a Patricius Furmint, s ezen uveg kozott par pillanatig, majd erre boktem ra. Megvette. s itt kezdodik a sztori. Par oraval kesobb jott a nagyfonokom, s kerdezte: van-e utlevelem? Persze hogy van, miert? Mehetsz Ausztriaba, szeptember 7-10 tanulmanyutra, a ceg fizeti, a WSET Advanced tanfolyam reszekent. Nagyon jo, de emiatt bukom a Chilei Bicentenariumi kostolot szeptember 8-an, Londonban. (200 bor, Gerard Basset MW eloadasat). Vissza Ausztriahoz: szeptember 10-en repulnenk vissza Heatrow-ra, nekem a nyaralasom masnap 11-en kezdodik, lenne egy repuloutam reggel Liverpoolbol Pozsonyba, ehhez ejjel el kene jutnom Londonbol Liverpoolba, sokszaz kilometer, ertelmetlen. Helyette inkabb unokatesom jon Becs repterere - szegeny, meg nem tudja -, hazavisz (Mosonmagyarovar, Varbalog), s masnap en megyek Pozsonyba. Hihetetlen, ahogyan osszeallt a dolog. Ha csak 1 nappal csuszna barmelyik dolog mar nem tudnam igy csinalni. Nagyapammal amugy is Burgenlandot szandekoztam meglatogatni, bort kostolni, pincet latogatni, mert a falu kozvetlenul az osztrak hatar mellett van,. s a papam egeszsegi allapota mar nem enged meg hosszabb turakat, mint mondjuk a Raspi, vagy a Pannonhalmi Apatsagi Pinceszet. Itt voltunk utoljara. Szoval legyen Ausztria!
Domane Wachau ertelemszeruen Wachauban talalhato Ausztriaban, amely a Vilagorokseg resze.. Teraszos muvelesi modot folytatnak. Az orszag egyik legnagyobb boraszata, 440 hectaron gazdalkodnak, szovetkezeti formaban. Szolot, mustot nem vasarolnak, kizarolag sajat termest dolgoznak fel. A minoseg a fontos szamukra.
A bor:
Ugynevezett flute uvegben van, amit Elzaszban is hasznalnak. Szine sargas, zold arnyalattal kiegeszitve. Illataban alma, korte (a zold szin jar az eszemben) , bors. Szajban tovabbi aromak jelentkeznek: grepfrute, szaritott fuvek, dohany. Kozepes test, jol allnak neki a savak. Jo felepitett szerkezet, egyensuly. Ha az ennyi penzert kaphato magyar feherek is MIND ilyenek lennenek minosegben...5-6 pont kozott valahol. £5.99 akcioban, Waitrose.